Hos Lendager Arkitekter har vi taget skridtet fuldt ud for at blive Danmarks bæredygtige tegnestue. Dette betyder at vores ideer og visioner ikke kun er omfatter de ting vi tegner og bygger, men at de i lige så høj grad påvirker vores liv og samvær på tegnestuen.

Vi gør hvad vi kan for at være et godt eksempel på hvad bæredygtige værdier kan betyde for indretningen af en tegnestue. Det handler for vores vedkommende om hvad vi køber, hvor meget vi køber, hvordan vi kommer rundt i byen og hvordan vi opfører os over for hinanden, og hvordan alle disse ting kan have en positiv indflydelse på vores arbejdsliv og miljøet.

Dette har i første omgang haft indflydelse på vores valg af kontor. Grønttorvet kan virke som et utraditionelt sted at slå sig ned som designvirksomhed, men vi ser det som det første skridt i den rigtige retning. Placeringen midt i Københavns grønne markedsplads med adgang til en overflod af frugt, grøntsager, planter, blomster og træer har nemlig vist sig at være en enorm inspirationskilde.

Vi kan derfor sandsynligvis prale af Københavns grønneste kontor, hvor vi dag for dag udvikler nye grønne ritualer. Et eksempel er at hver ny medarbejder, på sin første arbejdsdag møder tidligt ind for at vælge sig en plante på grønttorvets store plante- og blomstermarked. Hver ansat har således sin egen (oftest navngivne) plante, som han (eller hun) har ansvaret for at få til at trives med midler som vand, kram, morgensang og anden stimulering.

I vores forsøg på at minimere vores negative påvirkning af mijøet har vi også indført en mere tidssvarende version af firmabilen, nemlig firmacyklen. Alle på tegnestuen har derfor fået ordineret en cykel efter eget valg, som de kan bruge til at komme til og fra arbejde. Det påvirker ikke alene miljøet positivt, men også os selv.

Firmacyklen påvirker også vores sociale rammer positivt og fordrer fælles udflugter og studieture. Sammen med en ugentlig badminton-double og fitness-abonnementer til alle på tegnestuen, føler vi at vi gør hvad vi kan for at skabe et arbejdsmiljø der er sundt og samtidig socialt knyttet sammen.

For at følge ideen om miljøbevidsthed til dørs, har vi valgt at bygge størstedelen af vores egne møbler på kontoret af genbrugs- og affaldsmaterialer. I vores øjne er genbrug en af de bedste måder at nedbringe vores CO2-forbrug på og dette er blandt andet kommet til udtryk i vores mødelokale, som er bygget af gamle vinduesrammer og genbrugt træ. Vi har en ide om at forædling eller ‘upcycling’ af brugte materialer kan spille en stor rolle i fremtidens bygningsdesign og denne tendens vil vi gerne imødekomme, med eksemplets magt.